Auto uitlenen en schade?

auto uitlenenEen auto uitlenen aan een familielid of vriend doet bijna iedereen wel eens. Maar aan dit vriendelijk gebaar kunnen risico’s kleven. De persoon aan wie u de auto heeft uitgeleend kan een aanrijding krijgen met schade als gevolg. U bent als eigenaar verantwoordelijk voor uw auto en alles wat er met uw auto gebeurt. Dus schade, een eigen risico en eventuele boetes komen voor uw rekening. De verzekeraar zal een schadegeval altijd behandelen alsof u zelf de achter het stuur zat op het moment van het ongeval. Ook als u er niet bij was.

(Voor het gemak gaan wij er van dit artikel even vanuit dat u toestemming heeft gegeven voor het gebruik van uw auto).

Auto uitlenen en uw verzekering

Als u een WA-dekking op uw autoverzekering heeft en de persoon die uw auto leent veroorzaakt een ongeval met een andere verkeersdeelnemer, dan wordt alleen de schade van de andere partij betaald door de verzekeraar. Schade aan uw eigen auto is niet verzekerd en komt dus voor uw eigen rekening. De gevolgen van het verlies van schadevrije jaren en uw no-claim korting komen ook voor uw rekening. Beide gevolgen zorgen ervoor dat uw premie stijgt. Dit is overigens niet anders wanneer u wel zelf achter het stuur zit.

Heeft u een all risk verzekering (ook wel casco verzekering genoemd), dan wordt ook de schade aan uw eigen auto vergoed. Maar zoals bij de meeste aanspraken op uw verzekering, zal dit nadelige gevolgen hebben voor uw premie en uw schadevrije jaren.

Dit geldt ook bij letselschade, dus als er gewonden vallen bij een ongeluk met uw auto, draait u ook voor de schade op.

Schade verhalen

Voor de schade die uw eigen autoverzekering niet dekt, kunt u de rekening uiteraard neerleggen bij de persoon die uw auto heeft geleend. Wij kunnen ons voorstellen dat dat gevoelsmatig vervelend is. Er zijn ook geen regels die de lener verplichten om de schade te betalen. Bij het auto uitlenen (met uw toestemming!) blijft het risico nu eenmaal bij u liggen.

De persoon die uw auto heeft geleend, kan de schade niet claimen op zijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering (avp). Schade veroorzaakt met of door een motorvoertuig is namelijk niet gedekt op deze verzekering.

Maak afspraken bij auto uitlenen

Om ongemakkelijke omstandigheden te voorkomen, kunt u op papier afspraken maken met de persoon aan wie u uw auto uitlenen wilt. Zo kunt u afspreken dat in geval van schade hij/zij meebetaalt aan het reparatiebedrag en meebetaalt aan de premieverhoging. Een verzekering voor schade tijdens het auto uitlenen bestaat niet.

Regelmatige bestuurder

Als u met regelmaat uw auto uitleent aan een en dezelfde persoon, telt deze mogelijk als een ‘regelmatige bestuurder’. Verzekeraars willen altijd weten wie de regelmatige bestuurders zijn van een auto, omdat er dan inzicht ontstaat in het risico. Een bestuurder die net zijn rijbewijs heeft, valt in een andere risicogroep dan een bestuurder die al jaren ervaring heeft. Meld het dus altijd bij uw verzekeraar als het niet meer gaat om af en toe uitlenen maar als er sprake is van een regelmatige bestuurder.

Wilt u meer weten over het melden van een regelmatige bestuurder? Lees dan: Waarom moet ik een regelmatige bestuurder melden?

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.