Shutterstock.com

Leaseauto en belastingen

Wanneer u een leaseauto heeft en met deze auto naast de zakelijke kilometers ook meer dan 500 kilometer privé rijdt, bent u een bijtelling verschuldigd. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de netto-catalogusprijs en de CO2-uitstoot van uw leaseauto.

Van vier naar twee bijtellingspercentages

Momenteel bestaan er vier bijtellingspercentages, variërend van 4 procent tot 25 procent. Dit aantal wordt vanaf 2017 teruggebracht tot twee bijtellingspercentages:

  • nul-emmissie auto’s: 4% bijtelling,
  • alle andere auto’s: 22% bijtelling.

Vanaf 2019 geldt dit verlaagde bijtellingspercentage alleen nog tot een cataloguswaarde van 50.000 euro. Voor het deel dat de cataloguswaarde boven de € 50.000 komt, betaalt u 22% bijtelling. Het maximale voordeel bedraagt op deze manier 9.000 euro (50.000 euro x 18 procent). Deze beperking is niet van toepassing op waterstofauto’s.

Het bijtellingspercentage dat geldt voor een leaseauto, wordt bepaald op het moment van eerste toelating van de auto op de weg (DET) en blijft voor 60 maanden geldig. Dus voor zeer zuinige auto’s van voor 1 januari 2017 blijft de verlaagde bijtelling nog even gelden. Namelijk voor een periode van 60 maanden na de maand waarin de auto voor het eerst te naam is gesteld in het kentekenregister.

Nieuwe auto’s

Voor nieuwe auto’s met een CO2-uitstoot van 1-50 g/km zou het bijtellingspercentage in de periode 2017-2019 aanvankelijk stapsgewijs worden verhoogd van 15 procent naar 22 procent. Maar de  Tweede Kamer heeft een amendement aangenomen waardoor toch vanaf 2017 ook voor deze auto’s 22% bijtelling geldt.

In de figuur hieronder zijn de voorgestelde wijzigingen samengevat.

 

Autokostenforfait

2017 2018 2019 2020
Nul-emissieauto’s 4% 4% 4%* 4%*
Overige auto’s 22% 22% 22% 22%

Figuur 1: wijzigen bijtelling leaseauto’s

* Voor het deel dat de cataloguswaarde  boven de € 50.000 komt, betaalt u 22% bijtelling.

In alle gevallen is het bijtellingspercentage van toepassing zoals dat geldt op de datum van eerste toelating van de auto op de weg (DET), zodat geen ongerechtvaardigde verschillen ontstaan met uit het buitenland geïmporteerde auto’s. Dit bijtellingspercentage blijft vervolgens gedurende een periode van zestig maanden gelden.

Leasen of zakelijke kilometers declareren?

Wat is voor u voordeliger onder deze omstandigheden, leasen of uw zakelijke kilometers declareren? Om dat te berekenen moet u meewegen:

  • In welke belastingschaal valt u?
  • Hoeveel rijdt u privé en hoeveel zakelijk per jaar?
  • Hoeveel moet u zelf bijdragen aan het leasen?
  • Wat is uw privé-auto waard en hoeveel kost deze u per jaar?
    (incl. verzekering, onderhoud en afschrijving, etc.)
  • Hoeveel bijtelling zou u hebben bij de leaseauto die u wilt?

Leasen is vaak goedkoper, maar elke berekening is anders. Vraag daarom uw adviseur om advies.

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.