Schade door buitenspelende kinderen

schade door buitenspelende kinderenHet is natuurlijk heerlijk dat kinderen lekker buiten spelen, maar dit kan wel eens tot ongelukken leiden. Schade door buitenspelende kinderen komt geregeld voor. Een bal door de ruit, een kinderfiets tegen een geparkeerde auto, het buurmeisje dat per ongeluk de heelys van je dochter stukmaakt..

In de meeste schadegevallen met kinderen en spullen van andere mensen moet u aankloppen bij de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker.

Is het uw kind die de schade veroorzaakt heeft?

Heeft uw kind bij het buitenspelen per ongeluk zijn/haar fietsje tegen een auto van de buren geparkeerd, met een flinke kras als gevolg? Dan kunt u de schade door uw buitenspelende kinderen vergoed krijgen via uw aansprakelijkheidsverzekering. Controleer wel of u gezinsdekking heeft op uw aansprakelijkheidsverzekering. Zo ja, zal de schade bij kinderen onder de 14 altijd uitgekeerd worden, en boven de 14 ook zolang u kunt aantonen dat er geen opzet is. Zie ook ons artikel ‘Schade door kinderen’.

Let op: ben u bij iemand anders thuis en is de schade in hun woning of tuin? Dan is het niet uw inboedelverzekering, maar die van degene waar u op bezoek bent die ingeschakeld moet worden! Bij de veroorzaker wordt dan uw kind vermeld.

Is de schade door een ander toegebracht aan uw auto of spullen?

Als u weet wie het veroorzaakt heeft, dan dient u hen aansprakelijk te stellen. De schade wordt dan uitgekeerd vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Wilt of kunt u dat niet in goed overleg, dan schakelt u uw rechtsbijstandverzekering in.

Weet u niet precies wie de schade heeft toegebracht?

Waren er meerdere kinderen betrokken bij de schade en is het niet duidelijk wie van hen de schade heeft aangericht? Bijvoorbeeld omdat ze allemaal ontkennen of het zelf niet weten? Als de kinderen boven de 14 zijn, dan kunt u hen als groep aansprakelijk stellen. Dat heet groepsaansprakelijkheid. Zolang u de gegevens van een van de jongeren heeft, kunt u hem of zijn ouders hoofdelijk aansprakelijk stellen met daarbij op uw schadeformulier de omschrijving van de toedracht. Het is dan aan deze jongere om te zorgen dat eventueel zijn/haar vrienden ook een deel van de schade op zich nemen. Die last ligt niet bij u.
Juridisch en bij de verzekering kan groepsaansprakelijkheid nogal eens een getouwtrek worden. Schakel ons altijd in voor advies als u hiermee te maken krijgt.

Onder de 14 jaar geldt de regeling voor groepsaansprakelijkheid niet. Als ouder kunt u alleen aansprakelijk worden gesteld voor de schade die uw kind ‘echt’ heeft veroorzaakt.

Weet u helemaal niet wie de schade heeft toegebracht?

Zoek dan contact met uw eigen auto- of inboedelverzekering, afhankelijk van waar u schade aan heeft. De kans op vergoeding is helaas klein, omdat er geen duidelijke oorzaak & veroorzaker zijn.

Is uw schade ontstaan door een ander motorvoertuig maar u weet verder niks van de tegenpartij dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Schade door buitenspelende kinderen opgelopen?

  • Maak voldoende foto’s van de schade voordat u dingen verplaatst.
  • Breng daarna zoveel mogelijk spullen in veiligheid.
  • Dien de opgelopen schade direct in.

Neem contact met ons op via het formulier hieronder als u nog vragen heeft of een schade door buitenspelende kinderen wilt melden.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.