Prinsjesdag 2016: Waar gaat de Regering geld aan uitgeven?

Een kleine samenvatting van de belangrijkste thema’s van waar geld naar toe gaat volgens Prinsjesdag 2016. En hoe dat onze koopkracht beïnvloedt.

  • Werken is belangrijk in onze samenleving, maar het gezin ook en daarom wil onze Regering dat de kleinsten onder ons goed worden opgevangen als papa en/of mama werkt. Naar verwachting gaat er zo’n 136 miljoen extra naar kinderopvangtoeslag.
  • Heeft u ook zo genoten van de Olympische Spelen? En wilt u ook dat Nederlandse topsporters meedoen aan elk landentoernooi? Ja? Onze Regering wil dat in ieder geval. De Nederlandse topsport kan een extra 10 miljoen verwachten het komende jaar.
  • Er wordt 50 miljoen euro extra beschikbaar gesteld aan eenverdieners met een chronisch zieke partner. Sowieso wordt er 400 miljoen euro in zorg geinvesteerd.
  • Ondanks dat we een rijk land zijn, heeft Nederland ook ‘arme’ gezinnen. Kinderen die niet op schoolreis kunnen of niet lid zijn van een sportvereniging. Daarom zal er nauwer worden samengewerkt met gemeenten om te kijken waar geld nodig is. Het geld komt niet in de portemonnee van de ouders, maar zal gaan naar de plaatselijke muziekschool of sportclub in de desbetreffende gemeente. 100 Miljoen is hiervoor opzijgezet om jaarlijks te verdelen.
  • Veiligheid gaat boven alles! Er zal dus geld worden gepompt in defensie. Van wijkagent tot high-techbeveiliging. 450 Miljoen zal er worden besteed aan veiligheid en justitie, en nog eens 300 miljoen aan defensie.
  • Uit onderzoek van het CPB is gebleken dat uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden erop achteruitgaan als er niet wordt ingegrepen. Hier is naar geluisterd. Er zal 1,1 miljard extra worden uitgetrokken om te corrigeren dan deze groep mensen er niet op achteruitgaan het aankomende jaar.

Maar hoe zit het met de koopkracht?

Koopkracht geeft aan wat u en ik daadwerkelijk kunnen besteden aan goederen en diensten. Inkomen, belastingen en inflatie hebben invloed op onze koopkracht. Kort gezegd is koopkracht wat u daadwerkelijk kunt kopen van het geld in uw portemonnee. Alle maatregelen die onze Regering na Prinsjesdag 2016 neemt, hebben hier natuurlijk invloed op.

Wat kunt u zelf doen om uw koopkracht te vergroten?

  • Neem regelmatig uw maandelijkse sluipuitgaven (lekker broodje op het station bijvoorbeeld) onder de loep.
  • Via onze verzekeringscheck kunt u bekijken hoe u kunt besparen op uw verzekeringen.
  • Open een spaarrekening om een spaarbuffer op te bouwen waarmee u financiële tegenslagen zelf kunt oppakken.

Meer weten? Lees: Verhoog uw koopkracht

Hieronder hebben we in een tabel gezet hoe de kracht van uw portemonnee zich gaat ontwikkelen in het komende jaar als gevolg van de aankondigingen van Prinsjesdag 2016.

Huishoudens verdeeld naar hoogte inkomen:

Inkomen tot 33.250 euro + 1,1 procent
Inkomen tussen 33.250 en 66.500 euro + 0,9 procent
Inkomen tussen 66.500 en 97.500 euro + 1,1 procent
Inkomen boven 97.500 euro + 1,1 procent

 

Huishoudens verdeeld naar soort inkomen:  

Inkomen uit werk + 1,1 procent
Inkomen uit uitkering + 1,1 procent
Gepensioneerden + 0,7 procent

 

Huishoudens verdeeld naar gezinstype:

Tweeverdieners + 1 procent
Alleenstaanden + 1,1 procent
Alleenverdieners (paren met één kostwinner) + 0,6 procent

 

Huishoudens verdeeld naar wel of geen kinderen:

Met kinderen + 1,3 procent
Zonder kinderen + 1,0 procent

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.