Uw hypotheek in 2016, wat verandert er?

HuisHypotheek2Wilt u weten wat u kunt verwachten op de hypotheekmarkt in 2016? Misschien bent u wel van plan om een nieuw huis te kopen of gaat u samen met uw partner uw eerste huis kopen? Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal ontwikkelingen die wij hebben gesignaleerd.

Rentemiddeling

Rentemiddeling zal in 2016 door meer banken worden aangeboden. Doordat er een aantal fiscale hindernissen zijn weggenomen voor de banken, is er geen argument meer om geen rentemiddeling aan te bieden. Meer lezen over rentemiddeling? Lees hier onze artikelen over rentemiddeling.

Tip: Neem contact met ons op als u wilt weten of rentemiddeling voor u mogelijk is, en of het in uw geval ook de beste oplossing is.

Maximaal 102% woningwaarde lenen

Onze regering wil al geruime tijd de hypotheeklast verlagen. Daarom verlaagt ze ook dit jaar het hypotheekbedrag dat u kunt krijgen ten opzichte van de waarde van uw woning. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning verlaagt elk jaar met een procent, tot u in 2018 nog precies 100% kunt lenen.

In 2016 is het percentage dat u kunt lenen 102% van de woningwaarde. U zult dus eigen spaargeld moeten inbrengen als u een woning koopt, om de overdrachtsbelasting en de overige aankoopkosten (makelaar, notaris, financieel adviseur) te betalen.

Tip: Wilt u weten hoe u het beste kunt besparen? Hou dan onze nieuwsbrieven en onze website goed in de gaten. Wij geven u maandelijks spaartips. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen zodat wij u kunnen vertellen wat uw maximaal kunt lenen.

Hypotheek voor ZZP of flexwerker

ZZP’ers kunnen maar lastig een hypotheek  afsluiten. Daarom biedt de Regering banken via regelgeving de mogelijkheid om deze groep te bedienen. Banken hebben door die regelgeving een eigen beoordelingsvrijheid om af te wijken van de regels die gelden rondom hypotheken.

Zo mag de bank bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag voor een flexwerker of ZZP’ers rekening houden met het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Als je als ZZP’er in een of meer van de laatste drie kalenderjaren géén inkomen hebt gehad, kan de bank naast de beschikbare kalenderjaren uitgaan van een voorspelling van het toekomstige inkomen. Het is dan van belang dat deze voorspelling voldoende wordt onderbouwd, met bijvoorbeeld informatie over de financiële situatie, opleiding, werkhistorie en het toekomstperspectief.

Op basis van deze regeling verwachten wij dat in 2016 banken de ZZp’ers meer mogelijkheden gaan bieden voor het afsluiten van een hypotheek.  www.flexibelwerkenenwonen.nl

Tip: Neem contact met ons op en zodat wij u een advies kunnen geven die past bij uw werk- en leefsituatie.

Oversluiten

Nieuwe hypotheken ontstaan door het oversluiten van een hypotheek en niet zozeer door een aankoop van een nieuw huis. De rente staat nog steeds erg laag. Voor de grote groep huizenbezitters wiens hypotheek dit jaar afloopt, is het aantrekkelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten met een lage rente.

Tip: Loopt uw hypotheek dit jaar af? Neem contact met ons op zodat wij kunnen beoordelen wat voor u de beste vervolgstap is.

Twee verdieners kunnen gezamenlijk meer lenen

Wanneer u samen met u partner een huis wilt kopen, kunt u gezamenlijk meer lenen in 2016. Dit is het gevolg van het doorvoeren van een aantal belastingmaatregelen in 2016. Hierdoor houden tweeverdieners netto meer geld over waardoor er meer geleend mag worden.

Tip: Wilt u weten hoeveel u kunt lenen in 2016? Neem dan contact met ons op en wij bekijken wat u maximale leenbedrag is en wat passend is voor in uw huidige leefsituatie.

Verhoging bedrag  nul-op-de-meterwoningen

In 2016 kunt u voor een nul-op-de-meterwoningen € 27.000,00 extra hypotheek krijgen. Vorig jaar was dit € 25.000,00.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Rene Does

Rene Does

0299 47 49 90

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *