Veilig rijden met mist, storm, zware regen of in de sneeuw

Rijden onder zware weersomstandigheden zoals zware regen, mist, sneeuw of storm kan zelfs voor de doorgewinterde automobilist moeilijk zijn. Laat staan voor een beginnend bestuurder. In het teken van ‘veilig de weg op’ en schadepreventie, geven wij u tips voor het rijden onder zware weersomstandigheden.

Mist

industrial-mist-1442558-639x852Mist kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. U en andere automobilisten zijn nu eenmaal minder zichtbaar. Wat kunt u doen?

 • Warm uw auto goed op, voordat u de weg opgaat. Bij mist kan door het temperatuurverschil condens ontstaan op uw autoruiten.
 • Zet uw ruitenwissers aan om mistdruppels te verwijderen.
 • Gebruik uw mistlichten (voor en achter) als u minder dan 50 meter zicht heeft.
 • Pas uw snelheid aan!
  Het menselijk oog focust zich op het punt waar u zich 2 seconden later bevindt. Maar bij mist heeft u beperkt zicht, waardoor dat ‘2-seconden-punt’ ontbreekt. Een veel gemaakte fout is dat men dan meer gas geeft, door verkeerde inschatting van de afstand.

Storm

storm-1549260-640x480Elke herfst is het weer raak in Nederland. Hieronder een aantal tips die u kunt gebruiken als u met storm de weg opgaat.

 • Probeer een route te rijden waar niet veel bomen langs de weg staan. Op deze manier verkleint u de kans dat er een afgerukte tak op uw auto belandt.
 • Wees extra alert op fietsers en motorrijders. Een plotselinge windhoos is al merkbaar achter het stuur in een auto. U kunt zich voorstellen dat een fietser of een motorrijder met storm makkelijk uit balans raakt en vlak voor, of zelfs tegen, uw auto kan vallen. Toch een aanrijding met een fietser? Lees dan ‘Fietser aangereden, met enkel WA dekking. Wat nu?’
 • Houd altijd beiden handen aan het stuur. Een plotselinge rukwind kan uw auto zomaar zijwaarts verschuiven.

Zware regen

bron: nu.nl/ Ben Saanen

bron: nu.nl/ Ben Saanen

Langdurige (zware) regenbuien komen steeds vaker voor in Nederland. Naast file zorgt het ook voor veel auto-ongelukken. Volg ter preventie de onderstaande tips op.

 • Houd voldoende afstand. Een nat wegdek zorgt voor een langere remweg.
 • Afstand houden met regen is ook beter voor uw zicht. Zo heeft u geen last van opspattend water van uw voorganger.
 • Een nat wegdek vergroot de kans op ‘zweven’ van uw auto. Dit wordt ook wel aquaplaning genoemd. Er ontstaat dan een laagje water tussen uw autobanden en het wegdek. Banden met een goed profiel verkleinen de kans op aquaplaning. Mocht uw auto toch zweven, geef dan vooral geen gas! Trap uw koppeling in en stuur in de richting waar u naartoe wilt. Mocht u in een automaat rijden, dan is het gas loslaten de beste oplossing.

1255495_61204004Sneeuw

Krijgen we een witte kerst dit jaar? Elk jaar is sneeuw toch iets wat het kerstplaatje helemaal compleet maakt. Maar autorijden in de sneeuw kan gevaarlijk zijn. Daarom een paar tips.

 • Als er veel sneeuw op de weg ligt, is het beter om weg te rijden in de tweede versnelling. Op deze manier krijgt u meer grip op het wegdek.
 • Blijf zoveel mogelijk rijden op het weggedeelte waar veel is gereden. Dus in het bandenspoor van uw voorgangers.
 • Rij in een hogere versnelling. Op deze manier voorkomt u het spinnen van uw banden. Ook deze tip is bedoeld om meer grip op het wegdek te krijgen.
 • Verliest u toch grip? Houd het hoofd koel en ga vooral niet remmen. Probeer rustig te sturen naar het midden van de weg en geef daarbij rustig gas.

Alleen WA-verzekering dekt niet voor schade aan eigen auto

Wist u dat schade aan uw eigen auto, veroorzaakt door weersomstandigheden, niet verzekerd is onder een WA verzekering? Schade aan een andere auto / weggebruiker door uw schuld wel. Wilt u ook verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto?* Kies dan voor een WA + beperkt casco dekking of een WA + volledige casco dekking. Neem contact op met een van onze verzekeringsadviseurs voor meer informatie over de verschillende dekkingen. Uw adviseur kan bepalen welke dekking het beste past bij uw situatie en/of de waarde van uw auto.

Of sluit hier direct een WA + beperkt casco  of een WA + volledige casco dekking af.

* Let op: Schade door storm en/of hagelschade is gedekt onder een WA + beperkt casco verzekering. Schade door andere weersomstandigheden is gedekt onder een WA + volledige casco verzekering.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *