Veilig op Wintersport

Met het wintersport seizoen voor de deur helpen we u graag om de wintersport zo veilig mogelijk te laten verlopen. Uit onderzoek is namelijk gebleken, dat bijna 40% van de regelmatige wintersporters te maken krijgt met schade of pech. Bovendien blijkt dat (met name de jongere) wintersporters regelmatig onvoldoende verzekerd zijn, waardoor ze extra kosten voor hun rekening kregen. Sommige schades hadden voorkomen kunnen worden met de juiste voorzorgsmaatregelen.

Preventietips voor de wintersport

Schades rondom de wintersport beginnen vaak al onderweg naar of van de bestemming. Wees goed voorbereid op de weersomstandigheden voor u vertrekt.

Voorkom schade onderweg door..

  1. verkeerde autobanden. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn niet overal verplicht, maar u aanpassen aan de weersomstandigheden wel. Bovendien riskeert u een boete in een aantal landen als u geen winterbanden heeft. Een overzicht per land vindt u hier.
  2. navigeren onderweg. Stel uw navigatiesysteem in voordat u de weg op gaat. In o.a. Duitsland betaalt u de volledige schade van  een ongeluk als u hierdoor  afgeleid was. Voor het vinden van alternatieve routes helpt het om ook een wegenkaart bij de hand te hebben in plaats van alleen uw navigatiesysteem.

Voorkom schade op uw wintersportbestemming door..

  1. diefstal van ski’s. Koop een speciaal skislot. Markeer uw eigendommen. Laat ski’s niet lang onbeheerd. Dieven slaan vooral na 4 uur ’s middags toe (proost!). Houd uw ogen open in de berging of er iemand meeloopt of u observeert.
  2. een helm te dragen. In, Italië en Oostenrijk zijn ze voor kinderen tot 15 jaar al verplicht. Voor volwassen wordt het sterk aangeraden – u voorkomt tot 60% hoofdletsel!

Bent u goed verzekerd?

Schade of een ongeluk tijdens uw wintersportvakantie kan uw pret flink bederven. Nog vervelender wordt het als blijkt dat u niet goed verzekerd bent. Controleer of uw verzekering dekking geeft voor:

  1. WA, ongevallen, ziekte en rechtsbijstand. Dat zijn de belangrijkste dekkingen voor uzelf en uw eigendommen.
  2. wintersportvakanties. Regel een wintersportdekking in uw reisverzekering als deze niet standaard wordt gedekt. Een gewone reisverzekering dekt u vaak niet op de piste of als u met een helikopter moet worden afgevoerd.
  3. gevaarlijke sporten, als uw wintersportdekking niet volstaat. Bijvoorbeeld als u off-piste gaat skiën of bobsleeën. Kijk van tevoren of de voorwaarden van uw wintersportverzekering voldoen bij wat u van plan bent.
  4. Diefstal van uw uitrusting. Noteer de gegevens van uw uitrustig zoals het nummer, merk en model van uw ski’s voor als u ooit aangifte moet doen.

Tip: Gaat u met uw gezin op wintersportvakantie? Dan is het meestal goedkoper om het hele gezin op één polis te zetten.

Ken de 10 Piste-regels van de Internationale Ski Federatie

Kent u de FIS (Internationale Ski Federatie) piste-regels? Als elke skiër / snowboarder  zich hieraan houdt, dan is wintersport een stuk veiliger!

1. Rekening houden met anderen
Iedereen die zich op een skipiste begeeft moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent. Dit betekent dat je hoe dan ook rekening houdt met anderen. Zelfs al houden deze personen zich niet aan de 10 piste-regels.

2. Beheersen van snelheid en skistijl
Iedere skiër moet ten alle tijden op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste. Laat je niet opjutten door beter skiënde partners. Ski niet harder dan je aan kan, en daal alleen pistes af die in je kunnen liggen. Te moe of een glaasje op: ook dan is skiën geen goed plan!

3. Keuze van het spoor
De van achter komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt. Iedereen die onder je skiet heeft voorrang. Ski niet vlak langs mensen, en houd rekening met iedereen. Kijk ver vooruit.

4. Inhalen
Op skipistes mag je aan alle kanten inhalen. Maar de skiër die je inhaalt mag op geen enkele manier gehinderd worden of in gevaar gebracht worden.

5. Invoegen
Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen. Kijk overal om je heen of je anderen niet tot last bent als je (opeens) weer verder skiet.

6. Smalle plaatsen
Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Wanneer je gevallene bent, maak dan zo snel mogelijk de plaats weer vrij.
Mocht je iemand zien die op een onoverzichtelijke plek ernstig ten val is gekomen, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen. Maak een ‘kruis’ met twee ski’s op de pistes en blijf bij de gevallen persoon.

7. Klimmen en lopen
Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen. Let op bij kruisingen en zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent.

8. Letten op waarschuwingsborden
Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen. Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen. Het is (ook) voor je eigen veiligheid!

9. Verlenen van hulp
Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen. Zorg dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt, verleen eventueel eerste hulp. Zorg dat het slachtoffer de aanstormende skiërs het slachtoffer kunnen ontwijken.

10. Legitimatieplicht
Het is verplicht om te skiën met een geldig legitimatie bewijs!

Een goede voorbereiding betekent meer wintersportplezier

Met bovenstaande tips kunt u goed voorbereid vertrekken naar uw wintersportbestemming. Heeft u vragen over uw reisverzekering of heeft u extra wintersport dekking nodig? Neem dan contact met ons op. 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Struijs Financial Planning

Struijs Financial Planning

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 0299 47 49 90.


0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *